Hvad Er Akustik?

Pixabay -

Akustik er, hvordan lyden opfører sig i et rum. Her spiller rummets former og materialer en stor rolle for, hvordan lyden opfører sig. Der er derfor stor forskel på akustikken i de forskellige rum - også i forhold til om du er indenfor eller udendørs. 

Hvor du placerer dig i rummet og hvilke materialer du har tilføjet til rummet har derfor stor betydning for, hvordan lyden lyder og opfattes af dem, der hører den.

Sådan påvirker du akustikken 

Hvis du ønsker at ændre på akustikken i et rum, skal du først og fremmest se på, hvor stort rummet er, samt hvad det er lavet af. Det er ikke lige meget, om du befinder dig i et lille rum, eller om du for eksempel står i en stor bygning lavet af hårde materialer.

Befinder du dig i et tomt rum, vil lyden virke hård, idet der ikke er nok i rummet til at bryde lydens bølger. Et gammelt husmortrick dertil er, at man sætter æggebakker op på væggene, da det vil gøre lyden mere blød. Æggebakkerne spreder her lydbølgerne mere, når lyden rammer de ujævne flader, end hvad en bar væg vil gøre det.

Netop af den årsag er der en helt særlig akustik i for eksempel kirker, hvor de store og nøgne stenvægge ofte giver en meget hård lys, som dog bliver en anelse særlig, idet væggene ofte er ujævne.

Spiller du for eksempel musik udenfor, vil du også opleve, at akustikken er meget anderledes i forhold til, hvordan du oplever den indenfor. Det skyldes, at der ikke er vægge til at holde på lyden, men derimod kun de ting, som du finder i naturen.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af smarte kabler, gadgets og anden elektronik på avXpertens webshop. Find eksempelvis en smart lamineringsmaskine med tilhørende lamineringslommer som kan beskytte dine følsomme dokumenter.